Sådan fryser du frisk fisk og skaldyr
Fersk fisk
Frysning: Hvis du ønsker at fryse fersk fisk ned, så skyl fisken først og pak den i frysegnet emballage.
Tip: Lav gerne flade pakker, da det gør det nemmere og hurtigere at tø fisken op i køleskabet natten over.
Optøning: Optø fisken op i køleskabet natten over.
Holdbarhed på frost: Ca. 3 måneder.
Laks
Frysning: Laks er en fed fisk, og derfor har den en lidt kortere holdbarhed i fryseren end magre fisk. Frys laksen ved -18°C og sørg for, at den er pakket godt ind i fryseposer eller emballage, der beskytter mod frostskader og ilt.
Tip: Lav flade pakker - altid fryseposer, som minimerer kontakt med luft– det gør optøning nemmere og hurtigere.
Holdbarhed: Op til 3 måneder i fryseren. Herefter kan fisken begynde at harskne, da fedtet(umættet fedt) reagerer med ilt og forringer smagen.
Optøning: Optø altid laks i køleskabet – gerne natten over. Det bevarer både smag og
konsistens og mindsker risikoen for bakterievækst.
Skaldyr og rejer
Krabbeklør
Frysning: Ferske krabbekløer bør koges og fryses så hurtigt som muligt for at sikre den
bedste smag og tekstur.
Tip: Skaldyr har en gennemtrængende lugt, så det er vigtigt at bruge emballage, som både er luft og aromatæt.
Optøning: Skaldyr som krabbe optøes i emballagen i køleskabet. Hvis de er frosset i en kogelage, skal de tø langsomt op i en gryde over meget svag varme.
Holdbarhed: Op til 3-4 måneder i fryseren, når de er kogt før frysning.
Rejer i lage
Rejer i lage kan godt fryses, men vi anbefaler, at de nydes så friskt, som de leveres. Nedfrysning kan nemlig påvirke kvaliteten.
Frysning: Rejer i lage skal indfryses i lagen for at få det bedste resultat, altså hele spanden i fryseren. Der er naturligvis chance for at låget går af, så pak spanden ind i en pose for at skærme for lugt.
Tip: Pak fileterne i plastfilm og læg dem i en frysepose eller tætsluttende beholder. Del eventuelt i mindre portioner for nem optøning.
Optøning: Læg de frosne rejer i køleskabet. Lad dem tø op i løbet af natten eller i løbet af dagen.
Jomfruhummer og haler
Frysning:Jomfruhummer og haler, der leveres som et friskt produkt, kan fryses ned. Frosne jomfruhummer og haler kan lægges på frost, såfremt de ikke er optøet ved modtagelse.
Tip: Kogte jomfruhummere kan fint fryses, hvis man har rester til overs.
Holdbarhed: Op til 3 måneder i fryseren.
Stenbiderrogn
Frysning:Vores stenbiderrogn er renset og let saltet, så du kan fryse den ned med det samme efter levering. Hvis rognen allerede har været på frost hos os, må den ikke fryses ned igen. Undtagelsen er, hvis den slet ikke er begyndt at tø op - så må den godt fryses igen.
Tip: Opbevarer du stenbiderrognen ved 0-2 grader kan den holde sig frisk i ca. 3-4 dage fra modtagelse. Ved opbevaring ved 3-5 grader anbefaler vi at nyde rognen inden for 24 timer fra modtagelse.
Holdbarhed: Op til 3 måneder i fryseren.
Optøning: Vigtigt, at optøningen sker langsomt, for ikke at ødelægge rognen. Gerne natten over. Man skal ikke fryse stenbiderrogn ned, efter optøning processen er startet.
Varmrøget og koldrøget laks
Frysning: Pak den koldrøgede eller varmrøgede laks tæt ind i plastfilm eller læg den i en frysepose med mindst muligt luft.
Tip: Det kan være en god ide, at skære laksen i portioner, der passer til det, du forventer at bruge ad gangen.
Holdbarhed: Op til 3 måneder i fryseren.
Optøning: Lad laksen tø stille og roligt op i køleskabet. Gerne natten over. Den langsomme optøning er mere skånsom og hjælper med at bevare både smag og konsistens. Når laksen er helt optøet, bør den spises inden for 24 timer for at få den bedste smagsoplevelse.
Røget Ålefilet
Frysning: Røget ålefilet kan fryses. Sørg for at den er pakket tæt og luftfrit.
Tip: Pak fileterne i plastfilm og læg dem i en frysepose eller tætsluttende beholder. Del eventuelt i mindre portioner for nem optøning.
Holdbarhed: Op til 2-3 måneder i fryseren.
Optøning: Tø langsomt op i køleskabet. Gerne natten over. Spis indenfor 1–2 dage for bedst kvalitet.